Pages

Sunday, June 1, 2014

Cooking with Pearl. Letcho.







Halo, kochani!
Dzisiaj postanowilam stworzyc dla Was post kulinarny. Nigdy takiego nie bylo, a ja bardzo lubie gotowac. Szczerze mowiac, dziwne ze przez prawie 2 lata na to nie wpadlam, zeby podzielic sie z Wami moimi doswiadczeniami w kuchni. 
Dzisiaj przygotowalam leczo. Na pewno wielu z Was robi podobne, bo ile kuchni na swiecie, tyle wersji tego jednogarnkowego dania. Poznajcie moja wersje.
Gotujemy!

Skladniki:
piersi z indyka (lub kurczaka),
duza cebula,
cukinia,
papryka (najlepiej czerwona),
pieczarki,
2-3 pomidory, 
sos pomidorowy (lub pomidory w puszce w kawalkach),
suszone sliwki,
fasola czerwona,
czosnek,
przyprawy: sol, pieprz, ziola prowansalskie, tymianek, platki chili, czaber.









Hello my dear readers!
Today I will cook for you! I realized I've never done post about cooking, and because I do it often - why not share with you some of my ideas! Everybody is on diet now, loosing weight, I will show you how to gain some!!! Yeeeaaaah!!!
I make for you today letcho. 
For sure you've eaten already many times this dish, and I know that it has so many versions as kitchens in this world. So, today you will know mine. 
Let's cook!

You'll need:
chicken or turkey breasts
big onion,
garlic,
zucchini,
red pepper,
mushrooms, 
tomatoes (2-3)
tomato sauce,
dry plums,
red beans,
spices: salt, pepper, thyme, Provence herbs, chili flakes, savory








Ja zaczynam zwykle od cebuli i czosnku, wrzucam je na niewielka ilosc oleju. Czosnek nie przeciskam a kroje drobno i mieszam z cebula. Potem stopniowo dodaje pozostale skladniki w odstepach ok. 2-3 minut. 
Do cebuli wskakuje kurczak(lub indyk), jak sie zarumieni dodaje pokrojona w kostke cukinie i papryke. Potem pieczarki (kroje na krzyz), obrane ze skory pomidory, posiekane drobno sliwki. 
Tutaj warto dodac nasze przyprawy. Nie stosuje mieszanek, tylko przyprawy i ziola bez dodatkow i konserwantow.



I start with frying onions and garlic with a little bit of oil. Then I put inside ingredients one after other. 
First chicken. When is gets this nice gold color - is coming zucchini, red pepper, mushrooms, tomatoes and plums. Everything chopped of course! 
Now is a time for spices! I use just simple ones. Don't like this special prepared mix with chemistry. 





To wszystko bez przykrycia smazy sie ok. 10 min. 
Na koniec dodaje odsaczona i wyplukana fasole i zalewam sosem pomidorowym. Przykrywam. Teraz trzeba tylko pomieszac od czasu do czasu. ;)
p.s. dzisiaj do leczo zakwalifikowala sie tez kukurydza, ktora znalazlam w lodowce (nic sie nie marnuje!)



All this fries another 10 min without the cover. In the end I add washed beans and tomato sauce with a little bit of water. I cover the pot. Now you just need to mix it from time to time. ;)




Po kolejnych 15 min. posypuje czabrem dla aromatu. Dodany zbyt wczesnie doda naszemu leczo goryczy... Wylaczam kuchenke i zostawiam calosc jeszcze kilka minut. :)



After another 15 min I sprinkle a dram of savory. If you add this one to early - it will makes your meal bitter. 
Now I can turn off my stove. But the pot stays for a few more minutes. 







A tak wyglada na talerzu! :)


Now it is ready to eat! :)



BON APPETIT!!! <3











47 comments:

  1. Replies
    1. Thank you Stephanie! :) Try it! Its really good!

      Delete
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) to kiedy przychodzisz do mnie to danie zrobić?:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ach! Byloby super! :) Logistycznie chwilowo trudne do wykonania, niestety.
      Tymczasem odwiedze wirtualnie! :D

      Delete
  3. Wow! Looks delicious! I love letcho very much! Thanks for sharing))

    http://fairyland111.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. looks good and it was delicious!!!!!!
    ;)
    I was enjoying a lot!!!!

    ReplyDelete
  5. mmm! loos delicios

    http://marinareyam.blogspot.de/

    ReplyDelete
  6. Kocham leczo :) Mogłabym jeść non stop :)

    ReplyDelete
  7. thanks for the comment Your so sweet. :)

    http://abeautifulheart07.blogspot.com/2014/06/strawberry-lemonade.html

    ReplyDelete
  8. Przepysznie to wygląda! Zrobiłaś mi smaka na leczo:)

    ReplyDelete
  9. Mniam. :-)
    Zapraszam do siebie na nowy post: Zaniżanie własnej wartości...
    www.monaric.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Mmm! Great! :P http://outsidefashioncatwalk.blogspot.com.es/

    ReplyDelete
  11. Yummy!
    XO

    Jeanne

    http://fashionmusingsdiary.blogspot.fr

    ReplyDelete
  12. proste i szybkie danie. dla osób pracujących idealne ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bo nikt nie lubie stac ''przy garach'' caly dzien! :D
      <3

      Delete
  13. Yummy recipe, tnx for sharing!!!
    Have a great start of the week doll!!!

    ReplyDelete
  14. Wygląda smakowicie. Pozdrawiam : ) jusinx.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. Mmmm pychotka <3

    www.kataszyyna.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Wygląda to przepysznie! :)
    http://mina-doimika.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. mmm, wygląda przepysznie! szczerze mówiąc chyba nigdy w życiu nie jadłam indyka, a co dopiero w połączeniu z leczo! musiało być na prawdę dobre ;D
    ja też niedawno dodałam post "kulinarny" ;)

    http://weakbreath.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Wygląda bosko i na pewno smakuje nieziemsko :-)
    edyyyyta.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. Hello from Spain: great recipes. Very healthy. Keep in touch

    ReplyDelete
  20. Mmm, przepysznie wygląda!
    Zapraszam:
    mystersdaria.blogspot.com
    Jeśli mój blog Ci się spodoba zaobserwuj go, a z pewnością zrobię to samo ;)

    ReplyDelete
  21. Yummy, it looks very delicious. Thx for sharing.
    xox
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ReplyDelete
  22. Wow, zdjęcie końcowe pokazuje, że warto :D Uwielbiam składniki, które wykorzystałaś :)
    Pozdrawiam, Nabil ;)

    http://www.nabilunity.com/
    https://www.facebook.com/NabilUnity

    ReplyDelete
  23. przepysznie wyglada!
    dorey-doorey.blogspot.com

    ReplyDelete
  24. Yum! this sounds great! I love that you cooked the dried plums into the tomato based sauce! Yum!

    i can’t afford my lifestyle

    ReplyDelete
  25. wygląda apetycznie, po opisie sądze,że będzie pych, więc zapisuje ;-)

    ReplyDelete
  26. I always love finding out new recipes! Thank you very much for sharing this recipe with us! I bet the outcome was delicious!

    www.callmemaddie.com

    ReplyDelete
  27. pytałaś o obserwację, zacznij i daj znać u mnie to zrewanżuję się :)

    http://jzabawa11.blogspot.com/

    ReplyDelete
  28. Amazing and wonderful looking post.

    ReplyDelete
  29. Palce lizać :D To już nie muszę myśleć co zrobię w sobotę na obiad ;) W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/

    ReplyDelete