Wednesday, January 6, 2016

Cooking with pearl. Greek fish? Czyli ryba po grecku.



PL: Swieta juz dawno za nami, a ja mam dla Was przepis na pyszna rybke po grecku. Wiem ze sie nieco spoznilam, niemniej jednak to danie uwazam za tak szybkie i smaczne, ze robie je nie tylko na Wigilie. Dlatego pomyslalam, ze przy okazji popstrykam troche fotek i sie z Wami podziele swoim przepisem. 

Skladniki: 
- 1kg filetow z dorsza lub morszczuka
- 1kg marchwi
- sredni seler
- 2 duze biale pietruszki lub pasternak
- 2-3 cebule
- kawalek pora
- przecier pomidorowy (200g) lub sos/pomidory z puszki (opakowanie)
- sol, pieprz
- sok z cytryny
- olej do smarzenia
- maka do panierowania




ENG: Christmas is long time gone, and I have for you a great receipt for so called ''Greek fish''. A traditional Polish Christmas dish. I know, I'm a bit too late, anyway - its delicious and you can cook it for some other occasion. 
Lets get started!

Ingredients:
- 1kg fish fillet
- 1kg carrots
- middle size white celery, 
- 2 parsley roots or parsnip
- 2-3 onions
- small piece of leek
- tomato puree
- salt, pepper,
- lemon juice
- oil 
- flour





PL: Cebule pokroic w kostke i usmazyc na zloty kolor w duzym rondlu/garnku



ENG: Onions chop small, fry it with oil till gold color, in a big pot.


PL: Marchew, seler i pietruszke zetrzec na tarce, pora pokroic drobno i wrzucic wszystko do podsmazonej juz cebuli. Wymieszac, krotko razem podsmarzyc (5min), potem dolac szklanke wody, przykryc i dusic do miekkosci na srednim ogniu (co najmniej pol godziny). W trakcie dodac sol i pieprz do smaku (dosc sporo).



ENG: Carrots, celery, parsley grate on a grater, chop the leek and add everything to the fried onions. Fry it together for 5 min and then pur one glass of water inside, cover it and boil till is well done (at least o,5 hour). Add salt and pepper during this time and mix it every few minutes.



PL: Pod koniec (na ostatnie 10 min) dodac przecier pomidorowy. Ja dodaje caly, ale mozna mniej, wg gustu.

Rybe pokroic na sredniej wielkosci kawalki, skropic sokiem z cytryny, lekko posolic (uwaga! rybe latwo przesolic, dlatego bardzo niewiele soli. Bez obaw, ryba potem przejdzie przyprawami z jarzyn i smak bedzie bardziej wyrazisty), dodac pieprz. Odstawic na 15 min, potem obtoczyc w mace i usmazyc na oleju, na niezbyt ostrym ogniu, z obu stron.




ENG: in the end you add tomato sauce (I give all box or tube, but you can give less if you want).

Cut the fish on portions, sprinkle with lemon juice, add a little bit salt and pepper. Live it for 15 min, then coat with flour and fry it. 




PL: Po usmazeniu przelozyc jarzynami i odstawic do przestudzenia. Potem do lodowki. 
Mozna jesc od razu, ale ryba najlepsza jest nastepnego dnia. Na cieplo lub na zimno, jak kto lubi. Ja zawsze przekladam ja w takim naczyniu aby latwo bylo wrzucic do podgrzania w piekarniku. ;)
Mam nadzieje ze Wam taki przepis sie spododba, jest na prawde pyszna i sprawdza sie swietnie np. jako lunch do pracy, kolacja lub przekaska dla gosci.


ENG: After you are done with frying, try to put the fish with vegetables in levels (one with carrots, one fishes), then live it for the night in the fridge. You can of course start eating already, but its much better next day.
I hope you will like it! For lunch, dinner or as a snack for your guests! :)







Bon Appetite! <3  







18 comments:

  1. Great post and amazing pictures :)...thx for sharing!

    ReplyDelete
  2. Nienawidze gotować ale jak patrze na takie pysznosci to zmieniam zdanie (niesstety na chwile :( )

    http://naataliam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. it looks yum and not to difficult to make
    Keep In Touch
    www.beingbeautifulandpretty.com
    www.indianbeautydiary.com

    ReplyDelete
  4. love this!
    http://therunwhy.blogspot.mx/

    ReplyDelete
  5. Świetny post! *.*
    My już obserwujemy :)
    Zapraszam w wolnej chwili do nas, pozdrawiamy xx
    www.nowaksisters.blogspot.com <==KLIK

    ReplyDelete
  6. Nigdy nie jadłam w takiej postaci :)
    dusiiiak.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. that looks amazing! http://maybemayhemmakeup.blogspot.com.au/

    ReplyDelete
  8. I like your blog, its really dope.
    Do you want to follow each other?
    If you want, than follow me, and let me know in comments, so I can follow you back with pleasure.
    We can follow each other on Instagram @andjela.dujovic, let me know in the comments so I can follow you back.

    http://bekleveer.blogspot.com/
    xoxo

    ReplyDelete
  9. It looks mouthwatering delicious!!
    kisses
    Lenya
    FashionDreams&Lifestyle

    ReplyDelete
  10. Gosh, your recipe looks real good! I love cooking too, my dear! I'm also following you now at BlogLovin & would love to have you follow me too! xoxo

    ReplyDelete
  11. I do not eat fish but I love greec dishes!Nice post : )
    Xx
    Larissa
    cenestquedelachance.blogspot.de

    ReplyDelete
  12. I'd be happy to eat that dish without the fish!

    -Kati

    ReplyDelete
  13. Uwielbiam ją! I nie muszę dodawać, że smacznie wygląda u Ciebie ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    ReplyDelete